Landskrona Stadshus.

Den 18/12 1971 togs det ett beslut att samla alla kommunala förvaltningar under ett och samma tak, som tidigare fanns inhyst i bland annat i Rådhusets byggnad. AB Landskronahem fick i uppdrag att ta hand om byggnationen av kontorshuset. Som förslag hade man kvarteret Gamla bryggan i åtanke i hörnet av Drottninggatan och Kungsgatan där Sockerbruket tidigare fanns och som blev rivet 1974 och 2 år senare uppstod det nya stadshuset.

1976 invigdes Landskrona Stadshus som designades av arkitekterna Inge Stoltz och Sten Samuelsson (Samuelsson som även designade Landskrona Konsthall tillsamman med Fritz Jaenecke 1963 inför Landskronas 550 års jubileum). 6 alternativ lämnades in varav 1 valdes ut av kommunstyrelsen.

Faktainformation om Stadshuset från 1976.

Antal plan:
6.
Fasadlängd mot Kungsgatan:
55 m.
Fasadlängd mot Drottninggatan:
57 m.
Höjd mot Drottninggatan:
19 m.
Fasadbeklädnad:
Eloxerad Aluminium plåt och tunnputsad tegel.
Fönster:
Belgiska guldglasfönster.
Trappor och entré:
Italiensk marmor.
Antal utrymmen:
729.
Antal arbetsplatser:
400.
Byggkostnad ca:
30 miljoner kronor.
Nyinköp av inventarier och div. utr:
Möbler till allmänna utrymmen av fabrikat Gemla och Kinnarps Kontorsmöbler till en kostnad av 3 miljoner kronor.
Total yta:
12 540 kvm. T-formad huvudbyggnad.
Garageplatser i källarplan:
118 för personal och besökare. Ingång från Selma Lagerlöfs väg.

I källarplanet finns motionsavdelning för anställda med bastu och dusch.

På bottenvåningen finns cafeteria med lunchservering och utställnings foajé.

Dem vita byggnaderna på Kungsgatan och på Selma Lagerlövs väg tillhör också stadshuset.

På varje våning finns ett allmänt konferensrum, personalrum med pentry, vilrum med separat toalett, kapprum för personal samt ett allmänt kapprum och handikapptoalett.

En dröm av Vd:n på Hotell Öresund.

Vd:n Göran Andersson på Hotell Öresund önskar att tjänstemännen flyttar ut från stadshuset och inreder det till ett modernt och bra hotell. ”Tänk ett hotell med restaurang, bar och eventuellt en nattklubb på sjätte våningen med utsikt över havet. Lägg konferensavdelning på femte våningen och nedre botten med restaurang med uteservering ner mot vattnet. Fantastiskt! Tänker man på havet vid Nyhamn, vägen upp till den kommande marinan och därefter ett stråk upp mot Rådhustorget så får man en led som kan fyllas med allehanda handel och annan verksamhet. Denna ska i så fall vara anpassad för flanörer, både från stan och turister. Tänk att ha hela Stadshuskajen full med uteserveringar, glasskiosker och mindre butiker. Stråket kan sedan med enkelhet byggas vidare den sista biten till stan, säger Andersson och drömmer. - Det hade varit en utmaning för Landskrona. En dröm som faktiskt går att uppfylla, säger Göran Andersson som även dryftat frågan med politikerna. - Det har jag men något svar har jag inte fått ännu, avslutar hotellchefen..”

Bilder.

Framsidan på Stadshuset. 5 fontänutlopp vid kajkanten. Takvåningen innefattar bland annat kommunstyrelsens sessionssal med en fin utsikt över sundet. Framsidan på Stadshuset.

Vy längs Drottninggatan. Restaurang Gamla Bryggan syns med sin uteservering med grönt staket runt om. Tranchellska palatset syns bredvid stadshuset. Bakgården sett ut mot Drottninggatan. Bakgården sett ut mot Drottninggatan.

Bakgården sett utifrån Drottninggatan. Baksidan av statshuset sett inifrån bakgården. Huvudentrén.

Bild inifrån huvudentrén ut mot kajen. Bild inifrån längs fasaden. Italienskt marmorgolv. Reception till vänster i bild. Här visas då och då upp olika utställningar. Bild inifrån entrén genom en glasvägg.

Kajen utanför stadshuset. Sofia Albertina kyrkan</a> syns i bakgrunden. (Gamla sockerbrukshamnen). Bild på kajen utanför stadshuset. Nybyggda området på Nyhamn syns i bakgrunden och vattentornet. Landskronas vapensköld tilldelades 1663.

Landskronas vapensköld tilldelades 1663. Skulptur ”Två personligheter” av Carl Fredrik Reuterswärd utanför stadshuset som är en symbol över sammarbetet mellan Sten Samuelsson och Reuterswärd. Den ena av de två kloten är gjord utav Brons och den andra utav Diabas. Prislapp på 135 000 kronor. Skylten till ”två personligheter” ingjuten i marken


Författare: Max Hägglund
Korrekturläst av: Annelie Persson
Foto: Max Hägglund

Källor:

  1. http://www.landskrona.se/HOME/Startsida---ny-design/Turism/Se--Goera/Soek-sevaerdheter.aspx?lang=sv&id=238381&pageId=4006
  2. http://sv.wikipedia.org/wiki/Landskrona_kommunvapen
  3. Informationsbroschyr från Stadshuset ”Landskrona Stadshus 1 juli 1976”
  4. http://www.landskronadirekt.com/hildingtxt/1976.htm
  5. http://www.landskronadirekt.com/arkivet/nyheter/0932.htm