GF Idrott

1882 bildades en idrottsförening av ett tjugotal unga män och namnet på föreningen blev Idrott. Vid denna tid var Landskrona en militärstad och det hade stor betydelse för idrottens tillväxt. Sergeant Wessman var GF Idrotts förste instruktör. Varje vardagsmorgon klockan sex träffades man för en timmes träning i Gjörloffska skolans gymnastiksal efter Ling-gymnastikens stränga lära. Linggymnastikens bärande princip var att hela kroppen skulle aktiveras på ett systematiskt vis. Rörelserna utfördes kraftfullt och målmedvetet. Medlemmar som inte kom till träningen var tvungna att betala böter till idrottsföreningen.

Våren 1883 planerades den första gymnastikuppvisningen. Dräkten var vit skjorta med blå krage, blått uppslag på armarna, vita byxor och blått skärp. Denna uppvisning ägde rum i artilleriets gymnastiksal den 11 maj och blev en succé.

Föreningen växte och blev större. Den gick från att vara en mansdominerad förening till att idag uteslutande vara en kvinnlig förening. Förr var gymnastiken en individuell sport men dagens trend gör att man enbart har truppgymnastik. GF Idrott har klarat sig länge tack vare att alla tränare och ledare ställer upp ideellt.

En profil i GF Idrotts historia Rose-Marie Holm, född den 6 augusti 1953.

Rose-Marie debuterade som 13-åring i landslaget och tävlade för Sverige när NM avgjordes i Idrottshallen och samma år, 1967, fick hon guldmedaljen av Landskrona idrottsföreningars samorganisation (LISA).

Hon var även med och vann lag-SM. Det gick så bra för henne att hon fick representera Sverige vid OS i Mexiko 1968. Hon lyckades bäst av de svenska gymnasterna, men tyvärr räckte det inte till en plats i finalen. Vann gjorde Vera Cáslavská från Tjeckoslovakien. Med på resan var även Bodil Lindblom för att se och lära.

Rose-Marie fick LISA-medaljen för bästa idrottsprestation 1969 och fortsatte av bara farten med att komma tvåa individuellt vid SM i Degerfors. Här vann GF Idrotts duktiga tjejer en förkrossande seger; främsta konkurrent var GF Idrotts andralag! När det drog ihop sig till VM i Ljubljana i dåvarande Jugoslavien (nu Sloveniens huvudstad) kom halva det svenska laget från Landskrona. Förutom Rosa ingick även Sussie Holm och Agneta Jönsson.

Viktiga årtal i GF idrotts historia.

1882. Ett tjugotal unga män samlades för att bilda en gymnastikförening.

1894. Vid en idrottsfest visade GF Idrott att det inte bara var gymnastik man var bra på, då man startade med friidrott (vilken lades ned 1967).

1900. Frida Rosvall och hennes syster Nancy frågade varför inte de fick vara med i den dittills mansdominerade föreningen. Det bildades nu en särskild avdelning för kvinnor med övningar två timmar i veckan.

1902. GF Idrott startade en fotbollsklubb.

1906. GF Idrott stod bakom bildandet av Landskrona Simsällskap.

1910. De kvinnliga gymnasterna började spela landhockey på sommaren.

1924. Den 30:e oktober bestämdes det på ett styrelsemöte att starta en tennisavdeling, avgiften för att hyra en tennisbana var 1 krona per timme.

1925. GF Idrott började med bordtennis.

1934. Artur Hallqvist kom med ett förslag på ett styrelsemöte om att starta en handbollssektion. I februari samma år började träningen. Lades ned 1949.

1935. En sektion för gång startades upp. Lades ned 1967.

1938. Föreningen började med orientering.

1941. En kvinnlig sektion inom friidrotten startades upp. Lades ned 1967.

1958. Detta år bildades konståkningssektionen. 1962 stod man som värd för SM, där hemmaåkarna Gunilla Lindberg och Gunnar de Sharengrad tog guld i paråkning.

1965. En judosektion bildades av Anders Hilding som upptäckte sporten under en resa till Japan.

1970. En skidsektion bildades. Ombildades samma år till skid- och orienteringssektion.

1973. Starten för ”Hildesborgsloppet”.

1980. Starten för Landskrona Marathon.Författare: Inger Mannberg.
Korrekturläst av: Johan von Wowern.

Material är framtaget inom Folkuniversitetet, Landskrona.

Källa:
http://hd.se/landskrona/2007/09/16/fraan-knaeboej-till-saltomortal-gf/
http://www.landskronadirekt.com/arkivet/nyheter/0347.htm
http://www.landskronadirekt.com/hildingtxt/1965.htm Hämtade den 25 april 2012
Åke Jönsson. Idrott genom 100 år. 1982. Schmidts Boktryckeri AB. Helsingborg