Landskrona Cykelklubb

Landskrona Cykelklubb (LCK) grundades 1923 och är en av de äldsta cykelklubbarna i Skåne. 1924 var LCK med i DM (distriktmästerskapet) och det sluta med att de tog alla medaljerna. Guldet gick till Axel Nilsson, silvret till Thure Olsson och bronset till Fritz Friberg.

1934 var det dags för det andra DM-guldet men denna gången i juniorklassen och denna gången hette han Gunnar Nilsson.

1936 arrangerades SM för första gången i Skåne (Ystad) och det blev en del framgångar för LCK, Gunnar Nilsson blev femma och Sture Andersson blev sjua bland juniorerna. Gunnar Nilsson sluta med tävlingscykling ganska tidigt men fortsatte vara involverad i klubben.

Han var ordförande mellan 1937-1954 och sen en period mellan 1964-1970 . Gunnar Nilsson var en stor ledare under åren han var aktiv.

En annan person som haft väldigt stor betydelse för LCK är Sture Andersson. Han var väldigt framgångsrik på slutet av 30-talet till början av 50-talet med b.la. ett antal DM-guld och tre SM-guld. Sen kan man säga att han var den första skåningen som slog igenom på riktig svensk elitnivå. Under samma period som Sture cyklade hade LCK också en del andra bra cyklister som Stig Andersson (Stures bror), Erik Hogland och Gunnar Jeppsson.

LCK hade en del framgångar på juniorsidan under 40-50 talet med b.la. Stig Åbergs DM-guld 1940 och 1941, Klas Jönsson 1945 och Bengt-Åke Bengtsson 1953.

Wiggo Andersson tog 1955 Sveriges första Nordiska JM-guld. Efter Sture hade slutat tog det några år innan LCK fick en DM mästare på seniorsidan trots duktiga cyklister som Sune Sthuweback.

1970 var det äntligen dags för nästa DM mästare, denna gången var det Sten Andersson (Stures son) som vann. Sten Andersson skulle bli den nya stjärnan för LCK. Han blev silvermedaljör på SM i Laxå 1970. Nästa år tog han guldet på SM i Burseryd och under samma år börja Peter Weberg visa framfart i juniorklassen.

1972 tog Sten Andersson SM-guld i Borås och samma år var han en av cyklisterna som representera Sveriges lag på OS i München, där det blev en sjätteplats.

1974 var året då Aase Bosager tog ett SM-brons i Borås på damsidan. 1977 blev Peter Weberg uttagen att köra några lopp för Sverige utomlands. Han tog silvermedalj på SM i Kungsbacka 1981.

PostGirot Open, internationell cykeltävling arrangerades i Landskrona 1984 och -86. Det var både etappmålgång och start.

1990 var dags för SM i Västerås och då tog den nyblivne junioren Tina Nilsson ett guld och ett silver. Året efter i Burseryd blev det silver samt ett brons och 1992 i Skellefteå tog hon guld och silver.

1992 var också året hon var med i junior-VM i Grekland men det blev ingen större framgång. Hon fick inga större framgångar som senior och sluta cykla 1995.

Under mitten av 90-talet hade en tjej vid namn Linda Olsson växt fram och vunnit en hel del i ungdomsklassen. 1998 tog Linda Olsson brons på junior-SM och Anna Hjelm tog guld. Anna Hjelm hade gått med LCK samma år. Det var också året då klubben fira 75 år.

Året efter tog Linda Olsson guld på junior-SM i Uppsala. 2003 tog LCK flest DM medaljer av alla klubbar med samanlagt 40 stycken.Författare: Marcus Elgström
Korrekturläst av: Tuula Mäkynen

Källor:
http://www6.idrottonline.se/LandskronaCK-Cykel/Historik/