Landskrona Simsällskap

Landskrona simssälskap (förkortat LS) grundades den 7 juli 1906 och då bestod föreningen av 66 medlemar. År 1910 lades LS ner och det var inte förens 6 år senare som det nya LS tog fart igen. Då var det framförallt Heiman Bresky som stod för nystarten. Han hade jobbat i LS styrelse tidigare. Året efter nystarten så ansökte LS om bidrag, som del i avtalet skulle de undervisa 100 skolelever.

LS hade som ambition att erbjuda billigare och bättre kunskap inom simning än kommunen själva kunde ge. 1929 var året då man börja arrangera större tävlingar bl.a. DM (distriktmästerskapen). 1934 börja man ge ut simborgarmärken. LS har även satsat mycket på deras simborgartävlingar till de som vill ha bättre kunskaper inom simning. Det var Enar Pettersson som representera simborgartävlingarna, och han var även ordförande för LS i 20 år (1946-1966). I början så tränade de yngre och de äldre simmarna var för sig, de yngre tränade vid strandbadhuset och de äldre hade sin träning vid kallbadhuset.

1940 förstördes både strandbadhuset och det s.k. gamla kallbadhuset. 1956 fick Landskrona sin första kvinnliga simmerska i SM och det var Kerstin Svensson. 1965 börja man bygga det nya friluftsbadet och två år var det dags för invigning, det fick heta Citadellbadet. Det var inte förrän 1973 när läktarbadet var färdigbyggt som man kunde simma inomhus. Innan dess var man tvungna att ta hjälp av Helsingborg och Eslöv för simmare som ville hålla igång året om. Det var också året då Landskrona arrangera sitt första SM och det ägde rum på Citadellbadet.

Sedan 1974 har kommunen tagit över simundervisningen. LS har en egen tidning som heter kallsupen och den har funnits sedan 1975.

När det var dags för kortbane-SM i Malmö 1978 så blev Pensé Andersen svensk mästarinna för LS, det var deras första kvinnliga vinnare i ett SM. Samma år blev Hans Chrunak chefstränare, Chrunak som senare skulle bli förbundskapten för Sveriges simlandslag. 1980 slog Pensé Andersen svenskt rekord i 200 m ryggsim, det var under en landskamp mellan Sverige och Storbritannien. Rekordet var också LS första individuella.

1981 så firade LS 75 år som förening och samtidigt presenterades tre nya aktiviteter som minisimskola, teknikskola och vattengymnastik. 1988 tar Pär Lindell över chefstränarrollen och det är början på en lång karriär. 1992 var det dags för långbane-SM i Borås och då var det 5 stycken från LS som kvalade in, det var det bästa resultatet på många år. Samma år blev Kajsa Malmsten som då var 12 år ungdomsmästarinna.

På kortbane-SM i Kristianstad 1998 tar Joakim Dahl (fostrad i LS) 4 silver och 2 brons, samma år på långbane-SM i Sundsvall så blir han svensk mästare. På Ungdoms-OS i Danmark 1999 så blir 14 åriga Gabriella Fagundez sexa. På kortbane-EM i Valencia 2000 blir Dahl LS första Europamästare när han vinner lagtävling i 4 x 50 meter fritt. 2002 blir Fagundez uttagen i seniorlandslaget och hon flyttar upp till Stockholm. 2010 slutar Pär Lindell som ansvarig tränare för LSFörfattare: Marcus Elgström
Korrekturläst av: Tuula Mäkynen

Källor:
http://www.landskrona.se/Invanare/Fritid--kultur/Bad--straender/Laektarbadet.aspx
http://www6.idrottonline.se/LandskronaS-Simidrott/Foreningen/Aktuelladokument/Historik/
http://www.wikipedia.org