Kopparhögarna

Kopparhögarna med sina 560 kolonilotter är Landskronas största koloniområde. Kopparhögarna ligger i Landskronas norra utkant med staden som närmsta granne och landsbygden som gränsar norrut. En härlig miljö så nära staden men ändå känslan av att man vistas ute på landet.

Koloniområdena ligger som gröna oaser i staden med egna världar bakom häckar & staket. När kolonirörelsen kom igång för drygt 100 år sedan var tanken att ge trångbodda arbetarfamiljer möjlighet att odla för husbehov. Odlingen var viktig men det fanns också en längtan efter något eget där man kunde ha grillfesten en sommarkväll eller helt enkelt ligga i en hängmatta och göra inget. I Landskrona blev det snabbt populärt med kolonier och staden har blivit den kolonitätaste i Sverige.

Kopparhögarna i stadens norra utkant har ett ”lantligt” läge. Borta från stadens pulserande brus njuter man av naturens rogivande lugn och tystnad. Samtidigt är det bara ett ”stenkast” in till stadens utbud. Mot söder avgränsas det av en skog och mot norr slingrar sig Säbyå som det råder fiskeförbud i. Det är det största området med 544 kolonier och bildades 1962.Författare: Silvia Klein
Korrekturläst av: Marcus Elgström