Kopparhögarnas koloniförening

När man färdas på motorvägen från Helsingborg norr om Landskrona kan man på högersidan se Kopparhögarnas koloniområde. Området är placerat i anknytning till skog och Säbyån som blev upprensad under 2010. Koloniföreningen startades 1962, dels beroende på att man skulle börja bygga andra fastigheter på Larvis koloniområde. Då började man upprätta Kopparhögarna och flyttade en del stugor från Larvi till det nya området.

I dagsläget finns det 544 kolonier fördelade på nio ”kvarter” indelade i gångar från A - S med en huvudgata från vilken man kan nå samtliga gångar med bil och cykel. För att slipp nyfikna som brukade köra gångarna upp och ner sattes s.k. cementgrisar upp och detta gjorde att det blev lugnare. Tillgång till kommunalt vatten finns under sommarmånaderna, en del har själv borrat en brunn för att ha tillgång till vatten året runt. Avloppet är vad man kallar stenkista och av egen tillverkning.

De flesta koloniägare är mycket positiva till sitt boende; bl.a. ett par som har bott i sin koloni i tio år och som har kanske den bästa placeringen för sin koloni. De bor i sin stuga året runt och det enda de såg som nackdel var att det inte finns gatubelysning, vilket ger mörka vintehalvår. De har nästan samma standard som vilken villa som helst med oljeelement och vatten hela året runt, samt el och telefon. Skillnaden är att de använder mulltoalett då det inte finns kommunalt avlopp, vilket de boende framfört önskan om till kommunen.

Ett fyrtiotal boende har gjort om sina kolonier till permanenta bostäder. Krav för detta är att man innehar en postbox som adress på vilken man är folkbokförd.

De boende driver tillsammans en klubbstuga och dansbana. Till midsommar och vissa storhelger anordnas dans och andra festligheter. Till dans används som regel levande orkester och man kan även hyra lokalerna för egna aktiviteter.

Festkommittén brukar även anordna bingokvällar och vad man kallar trivselaftnar med korvgrillning. Varje år delas även ett pris ut till dem som har den mest välskötta tomten. I närområdet finns en massa aktiviteter. Som exempel kan man gå på hundkapplöpning, ta barnen eller barnbarn med sig till Karlslundsparken där det finns lekplatser och en liten djurpark med de vanligaste djuren från svenska lantgårdar. BoIS matcher kan man avnjuta på idrottsplatsens arena som är kombinerad med en simhall och det finns tillgång till tennisbana, ridhus och en hel del andra aktiviteter. Att ta sig till och från området är lätt då det finns en kommunal busslinje som stannar i anslutning till områdets infart.


Författre: Torgny Rosdahl
Korrekturläst av: Marcus Elgström


Bilder

Foto: Torgny Rosdahl