Carl Otto Andersson

Carl Otto Andersson, dubbelmördaren , som tillbringade sina sista år i fängelset på citadellet i Landskrona.

Den 6 mars 1872 avrättades han inför 4000 personer. Han avrättades på den plats som idag kallas Granet. Det var väldigt makabert att så mycket som 4000 människor ville se hans avrättning, och det gjorde avrättningen offentlig.

Carl var den sista personen som avrättades i Landskrona. Den plats som idag kallas Granet var på 1700-talet platsen för stadens garnisonskyrkogård.

Vid det årtalet Carl Otto Andersson avrättades ansågs Sverige vara ett civiliserat land. Bland annat började Husqvarna tillverka sina symaskiner och sen hade vi Artur Hazellius som började på vad som skulle bli Nordiska museet och Skansen.

Hela 4 år efter den offentliga avrättningen av Carl Otto avskaffades denna typ av avrättningar, vilket innebär att offentliga avrättningar avskaffades.

Östgöten Carl Otto blev den 3e sista att bli förnedrad offentligt in i döden.

Carl Otto, som barn, uppfostrades som många andra barn med riset. Carl berättade för en nära vän att han fick mycket stryk av sin far, även för saker som inte han gjorde sig skyldig till.

En dag fick Carl Otto nog och sa ifrån till sin far, vilket i sin tur ledde till att han blev utslängd av sin far och blev tvungen att skaffa ett arbete och fick då anställning som fabriksarbetare.

Carl Otto fann sig väl tillrätta i fabriken och han blev berömd, mycket för sitt arbete, men vid ett tillfälle så hamnade han i en het diskussion med en arbetskamrat, kallad ”rå bondlurk”.

Detta i sin tur fick Carl Otto att ruva på hämnd. En dag stod Carl och väntade på sin antagonist i en port och stack en kniv i honom bakifrån.

Men sen hände något som Carl Otto inte hade räknat med; det visade sig att han hade tagit fel på personen som han skulle hämnas på, han dödade en helt annan person.

Dessbättre för Carl, knivhugget tog inte så illa att mannen som hade råkat ut för knivhugget beslöt sig för att förlåta Carl.

Men, bara för att det slutade så här tänkte Carl inte lägga sina hämndplaner på hyllan. Den då 18 åriga Carl, en tid senare efter knivhugget på den oskyldiga mannen, fullföljde sin hämnd och högg ihjäl den rätta personen.

Tack vare sin unga ålder benådades Carl från avrättning, men fick livstids fängelse. I fängelset fick vakter uppleva att Carl hade auktoritetsproblem.

Vid många incidenter med sergeant Lind fick Carl Otto det ena straffet efter det andra och ett hat byggdes upp mot Lind. Efter ett tag förflyttades Carl men kom en tid senare tillbaka och hade då smitt planer och bestämde sig då för att döda Lind. En dag fick han chansen. Ungefär ett år senare passerar Lind genom fabriken på fängelseområdet och Carl springer fram med två knivar. Och efter flera knivhugg i magen avlider Lind av skadorna.

Och nu kommer inte Anderson undan sitt öde och dömds till döden genom halshuggning. 4000 nyfikna personer bevittnar avrättningen och får se hur Anderssons kropp stoppas ner i svart kista och när han begravs alldeles intill avrättningsplatsen.

Detta makabra skådespel var slutpunkten för avrättningarna i Landskrona, men det dröjde ytterligare 38 år innan Sverige tog bort denna barbariska straffmetod.


Författare: Jonnie Koobs
Korrekturläst av: Tuula Mäkynen

Källor:
http://mobil.hd.se/landskrona/2010/ 12/27/halshoggs-infor-4000-askadare/
http://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6dsstraff_i_Sverige