Anki Nilsson, född 26 oktober 1953, sångerska

”En livslång passion”

1974 började jag min professionella karriär som sångerska. Jag blev en av medlemmarna i den populära vokalgruppen Family Four, och flytten gick till Stockholm. Vi turnerade i svenska folkparker och gjorde många TV-framträdanden och krogshower både i Sverige och i Norge. Samma år, då fotbolls-VM gick i Tyskland fick vi uppdraget av Sveriges Television att sjunga på invigningen på Waldstadion i Frankfurt. Vi klev ur en gigantisk fotboll mitt på planen och sjöng ”Ack Värmland du sköna” på tyska inför en fullsatt arena (ca 50 000 personer). Det var en fantastisk stämning på läktarna och en minnesvärd upplevelse.

1976 fick jag erbjudande om skivinspelning från ett skivbolag i Berlin, och flyttade då dit. Förutom skivinspelningar blev det också TV- och radiosändningar och konsertturnéer i Tyskland med olika storband.

1977 medverkade jag som sångerska i shower på Casinos i Portugal. En kul och färgsprakande upplevelse.

Jag var i 17 år sångsolist i Leif Uvemarks Big Band i Malmö. Det blev en mängd spelningar på krogar och olika evenemang med bandet, däribland de i Malmö berömda Pildammskonserterna, som återkom varje år.

Min första medverkan i TV var när jag 12 år gammal sjöng i TV-programmet ”På styva linan”. Programmet sändes från Stockholm och programledare var populäre gitarristen och programledaren Sten Carlberg. Det var första gången jag besökte Stockholm tillsammans med mor och far. En spännande upplevelse.

Ett ”Hyllningsprogram” till Edvard Persson var ett TV-program som spelades in i Malmö där Jan Malmsjö, Siw Malmkvist och jag var gästartister. I ”Hylands Hörna”, ett mycket populärt underhållningsprogram med Lennart Hyland som programledare, medverkade jag två gånger.

Sigge Fürsts radioprogram ”Frukostklubben” blev en riktig långkörare och ett mycket uppskattat program. Jag fick äran att medverka i det programmet och träffa den underbart fina människan Sigge Fürst.

Jag medverkade också ett par gånger i ”Allsång på Skansen” under Bosse Larssons programledarskap. ”Nygammalt” var ett annat populärt TV-program som sändes från Stockholm som jag medverkade i, även det med Bosse Larsson som programledare.

1978 fick jag en förfrågan från TV i Stockholm om jag ville vara med i Sveriges Televisions julkalender. Tillsammans med Björn Skifs, Per Oscarsson, Birgitta Andersson, Jon Skolmen och Björn Lantz, spelade vi in vad som sedan kommit att kallas både ”Kalenderhuset” och ”Julius Julskötare.” Det var ett trevligt och givande samarbete med ett gäng fina artister och skådespelare.

1980 blev jag tillsammans med Maritza Horn (mamma till nuvarande popartisten Melissa Horn), och Agneta Munther uttagen att representera Sverige i Knokke Cup i Belgien, en sångtävling där många av Europas länder deltog. Jag vill minnas att vi kom på andra plats. I början och mitten av 80-talet var jag sångsolist i ett radioprogram producerat i Malmö kallat ”Hallå Europa”. Det blev en hel del resor i Europa i samband med radiokonserterna. Första konserten var i London där jag sjöng med de underbara musikerna i BBC Big Band. Därefter bar det av till Irland och Dublin för radioinspelning med Radio Telefís Éireann (RTÉ) Orchestra, den irländska radions underhållningsorkester. Denna orkester leddes av Noel Kelehan, som bl.a. dirigerat många av Irlands vinnande bidrag till Eurovisionsfestivalen. Nästa resa gick till Belgien och den belgiska radioorkestern, som jag också fick glädjen att sjunga med (jag tror att orkestern hette Vlaams Radio Orkest, nuvarande Brussels Philharmonic). Turnén avslutades med en radiokonsert i Hamburg med NDR Big Band. Oförglömliga minnen tillsammans med fantastiska musiker.

Under början av 80 talet gjorde jag även krogshower tillsammans med Owe Thörnqvist på bl.a. restaurangen Kronprinsen i Malmö. Vi gjorde också en TV-show som spelades in och sändes från Norrköping. Det var en stor upplevelse att få jobba tillsammans med Owe som är en inspiratör och mångfacetterad artist; bl.a. var han först i Sverige med ståuppkomik.

1985 spelades TV-serien ”Rainbow Room” in med Leif Uvemarks orkester och Leif ”Smoke rings” Andersson som konferencier, där Lasse Lönndahl och jag var gästartister. I TV-serien ”Nu är det dax” med Stellan Sundahl som programledare hade jag ett eget program.

Jag har också vid sidan av mitt eget utövande bedrivit undervisning i sång, på Jazzinstitutet i Malmö, och därefter på Musikhuset i Helsingborg. Jag sjunger fortfarande på en mängd olika forum och i olika sammanhang, som jazzklubbar, kyrkor, nattklubbar och vid olika festtillfällen. Jag startade 1997 ”Allsång i Slottsparken” och har under 13 år varit programledare för detta uppskattade program, där alla, gammal som ung, är välkomna att sitta under bar himmel på sköna sommarkvällar och sjunga en stund tillsammans. Jag är väldigt glad och tacksam för all positiv respons jag fått under alla år. Det är en inspirationskälla att arbeta vidare med nya uppslag.

Jag är också mycket stolt över de utmärkelser och uppskattning jag fått av Landskrona Stad, i form av Landskrona stads kulturstipendium, Landskrona Hedersmedalj och ”Årets Landskronit” 2007, utdelad vid en ceremoni i Stockholm av landskroniter som etablerat sig utanför hemstaden. Jag fick utmärkelsen för mitt initiativtagande, och som programledare för ”Allsång i Slottsparken” i Landskrona.Författare: Anki Nilsson.
Korrekturläst av: Johan von Wowern

Källa: Anki Nilsson