Carl Fredrik Reuterswärd

Även om Carl Fredrik Reuterswärd kanske inte är ett särskilt välkänt namn så har de allra flesta sett hans berömda non-violence skulptur, revolvern med den knutna pipan. Denna skulptur skapades ursprungligen på förfrågan från Yoko Ono efter mordet på John Lennon. Den är tänkt som en hyllning till Lennons vision av en fridfullare värld. Ursprungligen placerades skulpturen vid Strawberry Fields Memorial i Central Park, New York. Den flyttades dock 1988 och står idag utanför FN:s högkvarter i New York. Reuterswärd hade från början tänkt att skulpturen skulle göras i glas för att symbolisera hur skör tanken om icke våld är. Pipan var i denna version tänkt att användas som blomvas.

Carl Fredrik Reuterswärd föddes 1934 i Stockholm. Han utbildade sig i Frankrike och debuterade i Paris 1952. Efter debuten återvände han till Sverige för att utbilda sig vidare vid konsthögskolan i Stockholm där han också under en kort period var professor.

Han flyttade 1969 till Schweiz där han första gången träffade paret Lennono1 under en av deras bed-ins för fred. Reuterswärd bodde under en lång period i Bussigny, Schweiz men har sedan ett antal år tillbaka varit bosatt i Glumslöv strax norr om Landskrona.

I samband med att Landskronas nya kraftvärmeverk stod färdigt 2011 hade man beställt en skulptur av Reuterswärd. Resultatet blev den röda skorstenen med knut på som fått titeln Non CO2.

I september 2012 skänkte Carl Fredrik Reuterswärd över 200 av sina verk till Landskrona museum som inom två år ska ha arrangerat en permanent utställning utifrån dessa verk. Reuterswärds hustru Tonie Lewenhaupt motiverar donationen med följande ord: ”Framförallt är det roligt att en ”icke bortskämd” kommun kan få denna donation. Det är inte lika roligt att skänka till städer med museum där man är vanda vid att få stora konstdonationer”.1Lennonoär en sammanslagning av makarna John Lennon och Yoko Onos båda efternamn till ett.Författare: Nicklas Ekström
Korrekturläst av: Tuula Mäkynen

Källor:
http://accent.svd.se/se/art/non-violence-en-skulptur-av-carl-fredrik-reutersward-1.php
http://www.adk.lu.se/se/index.php?id=370
http://www.konstkompassen.se/prod/malmo/konstguiden.nsf/35053a99df42349dc12577d8007bc406/1d38dd669826f815c12577ea0058f266?OpenDocument
http://hd.se/landskrona/2012/09/27/mangmiljongava-till-landskrona/