Hjördis Nordin.

Hjördis var med i GF Idrott där gymnastikdirektör Sonja Wahlström upptäckte att hon hade talang för gymnastiken. Hon skickades till Stockholm för uttagning till landslaget och fick göra en hel del tester inför VM i Basel 1950. Hjördis blev en av tjugo i den svenska truppen, men de fick söka dispens för henne eftersom hon inte fyllt arton år. I Basel hade det svenska landslaget stor framgång och Hjördis återvände hem med en guldmedalj. Hon blev hyllad när hon kom hem till Landskrona.

1952 var det OS i Helsingfors där Hjördis var uttagen till det svenska laget i gymnastik. Det blev ett guld i gruppfristående, hon fick ingen guldmedalj själv för det delades bara ut en till laget. Hjördis deltog även i OS 1956 i Melbourne som reserv, för på grund av en skada hade hon inte kunnat träna ordentligt.

Idrotten gav henne en möjlighet till resor. 1958 utvandrade hon till släktingar i Amerika. Hon fick jobb på ett varuhus samtidigt som hon bekantade sig med sin nya livsstil. Man äter mycket onyttigt i Amerika så efter ett tag började hon träna på gym, där förstod personalen att hon kunde sin sak och gav henne ett arbete.

Hjördis var även en duktig simhopperska och 1950 tog hon DM-titeln i junior- och seniorklassen i raka hopp. Hon hann även med en liten karriär som simlärare i Florida. Hon är en av de få som fått en egen staty utanför Idrottshallen i Landskrona.Författare: Inger Mannberg
Korrekturläst av: Johan von Wowern

Material är framtaget inom Folkuniversitet, Landskrona.

Källor:
Jönsson, Axel. 2008. Hon poppar upp vart fjärde år. Helsingborgs Dagblad. 28 juli (hämtad den 15 juni 2012)
Historien om en stad del 3 av Åke Jönsson isbn 91-630-2150-1